Dit is waarom je een capsule wardrobe nodig hebt

Capsule wardrobe

Wellicht heb je er wel eens wat over gelezen; de capsule wardrobe. In dit artikel leg ik je uit wat een capsule wardrobe precies inhoud, waarom het superhandig is om er zelf één samen te stellen en hoe je er eentje samenstelt!

Wat is een capsule wardrobe?

Laten we beginnen met de betekenis van een capsule wardrobe. Als ik Wikipedia erbij pak lees ik dat een capsule wardrobe een collectie is van essentiële kledingstukken die tijdloos en niet modegevoelig zijn. Het begrip is in het leven geroepen door Susie Faux, eigenaresse van een Londense kledingwinkel in de jaren 70.

De voordelen van een capsule wardrobe

– Geen afval, want je gooit geen kleding weg
– Besparing want je shopt minder
– Meer tijd voor andere dingen
– Een overzichtelijke kledingkast
– Bewustwording van de spullen die je al hebt

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

De eerste stap: je kleding grondig uitzoeken. Haal alle kleding uit je kast en maak stapels met wat je wilt houden, weg wilt doen en kunt verkopen. Als je dit goed hebt uitgezocht kun je beginnen met het samenstellen van je capsule wardrobe.

Een capsule wardrobe bestaat uit 37 items, elk van goede kwaliteit. Lingerie, pyjama’s en sportkleding worden niet meegerekend. Schoenen en accessoires wel. Ligt dit aantal bij jou een stuk hoger of lager dan is dat niet erg, het moet wel leuk blijven :)!

De makkelijkste manier om een capsule wardrobe samen te stellen is het gebruiken van Project 333. Dit staat voor 33 essentiële kledingstukken en accessoires per 3 maand. Aan het begin van een nieuw seizoen loop je je kledingkast langs en haal je de items eruit die je niet meer kunt dragen en vervangt die voor items die je wel gaat dragen. Ontbreken er nog essentiële kledingstukken? Schrijf ze op en maak zo een lijstje met items die je nog moet kopen.

Deze items horen thuis in jouw capsule wardrobe

Om het shoppen handiger te maken heb ik een lijstje samengesteld met items die je sowieso in je kledingkast moet hebben. Waarschijnlijk heb je meer dan de helft al in je kast liggen. Maar het is altijd handig om even je kast door te gaan om te kijken of sommige items vervangen of aangevuld moeten worden.

Skinny jeans
Loose fitted jeans (mom of boyfriend)
Pantalon
Nette rok
Casual rok
Blazer
Seizoensgebonden jas
Witte blouse
T-shirts
Spaghettiband topjes
Kasjmier trui
LBD
Casual jurk
Lange laarzen
Enkellaarsjes
Sneakers
Hakken
Hand/schoudertas
Clutch
Tijdloze sjaal
Zonnebril

Het zijn kledingstukken die je eigenlijk het hele jaar door prima kunt dragen. Per seizoen kun je hier items aan toevoegen. Dit kunnen trendy items zijn. Probeer daar ook een maximaal aantal voor te hanteren zoals in het Five Piece French Wardrobe systeem. Nog zo’n handig systeem voor je kledingkast waar ik binnenkort een artikel over ga schrijven!

Iets voor jou?

Is dit wardrobe systeem iets voor jou en zou je het wel willen proberen ? Dan kan ik de filmpjes en artikelen van The Anna Edit over dit systeem echt aanraden. Haar motivatie en passie over dit systeem zijn aanstekelijk en zeker de moeite waard om te kijken!

8 Reacties

 1. 01/05/2017 / 14:49

  Jaaa jaaa en jaaa… Ik ben er druk mee bezig. Heb alleen het probleem dat ik zwanger ben, en de kleren dus steeds minder goed passen. Moet nu heel gericht kleding gaan zoeken, die ik het liefste dus ook aan kan na de zwangerschap, zonder eruit te zien alsof ik nog steeds zwanger ben…. 😮

  • 02/05/2017 / 12:04

   Goed bezig, helemaal omdat je zwanger bent! Kan me voorstellen dat het dan een stuk lastiger wordt. Succes :)!

 2. 01/05/2017 / 11:12

  Wat een leuk artikel Lana! Ik was erg benieuwd hoe een capsule wardrobe eigenlijk inhoud. Het lijkt me wel leuk om te proberen! Ik ben al wel bewust bezig met het kopen van kleding en heb weinig miskoopjes dus dat gaat de goede kant op.

  • 02/05/2017 / 12:01

   Dankjewel Sija :)! Bewust kopen is zeker al een goed begin. En hoe heerlijk is het om een kast met weinig miskopen te hebben!

 3. 01/05/2017 / 09:41

  Ik vind dit echt iets wat ik even uit zou moeten proberen. Ik heb een volle kledingkast, maar toch weet ik vaak niet wat ik moet dragen. Ik moet er gewoon even een keertje doorheen en aanvullen met dingen die ik nog nodig heb.

  • 02/05/2017 / 12:00

   Uitproberen is zeker de moeite waard, dan kun je altijd bepalen of het wat voor je is of niet! Ik heb laatst mijn kledingkast flink uitgedund en doordat ik juist minder kleding heb, weet ik steeds sneller wat ik moet/wil dragen, ideaal :)!

 4. 01/05/2017 / 09:13

  Een vriendin van mij heeft een capsule wardrobe, maar zelf twijfel ik nog steeds. Ik heb gewoon zoveel mooie kleren! Wel ben ik bezig met mijn kledingkast duurzamer te maken door kleding van betere kwaliteit te kopen die andere items kan vervangen. Dat is voor nu denk ik mijn stap naar een beter leven 🙂 Malou x

  • 02/05/2017 / 11:58

   Je kledingkast duurzamer maken is inderdaad al een goede stap :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *